20 Trgovalnih navad

 1. Vsi profesionalni traderji (trgovalci) so potrpežljivi z zmagovalnimi posli in nepotrpežljivi z slabimi posli.
 2. Profesionalni trgovalec, lahko zasluži tudi če mu vzameš vse indikatorje, potrebno je predvidevati, kaj delajo drugi trgovalci, prepoznati okolje ali smo v trendu ali netrendovskem okolju.
 3. Zmagovalni posli trajajo 2x dlje kot slabi posli.
 4. Preden uspešni trgovalci vstopijo v posel, vedo kje bodo iztopili.
 5. V posel vstopijo z istim odnosom, kot so prej vstopili v 4 slabih poslih. Vsak trgovalni pristop ima izgube, to je normalna stvar, dejstvo. Ključ po 4 izgubljenih poslih je ,da v naslednji posel vstopimo z istim pristopom.
 6. Najboljši trgovalci pogosto gledajo grafe brez obilice indikatorjev. Preveč indikatorjev te lahko zmede. Iz osnovne cene se da razbrati, kaj delajo profesionalni trgovci.
 7. Najboljši trgovalci so spoznali, da se v tem poslu nebojo nikoli počutili sproščeno, ko trgujejo, morate uživati.
 8. Našli so trg -borzo, ki  najbolj odgovarja njihovemu stilu, kot so forex, delnice, surovine, opcije, indeksi itd… Ko boste začeli trgovati boste ugotovili, kaj vam najbolj odgovarja.
 9. Iskanje  natančnega dna ali vrha so opustili že davno.
 10. Prenehali so razmišljati, da je trg predrag ali poceni, na podlagi trenutne tržne cene.
 11. Njihova miselna prilagodljivost jm omogoča spremeniti pozicijo iz SHORT (prodaja) v LONG (nakup) v trenutku v kolikor jim to trg sporoča. Profesionalna pot pelje v prilagodljivost, fleksibilnost s časom in z izkušnjami. Študiraj uspešne trgovalce, načine, da tudi vi postanete uspešni.
 12. Najboljši trgovci trgujejo agresivno, ko jim gre dobro in z relativnim tveganjem, ko jim ne gre dobro
 13. Najboljši trgovci vedo, da je jutri nov dan in nove priložnosti, še posebej če kakšno pozicijo dobimo ali izgubimo.
 14. Najboljši trgovci, nikoli ne dodajajo pozicij, ki so v izgubi, dodajajo pozicije , ki so v dobičku.
 15. Cilj, ki ga mora imeti dnevni trgovec je, koliko si bo lahko dovolil maksimalno izgubiti. Če se osredotočiste samo na denar je zgrešena mentaliteta, glejte v smeri dobro izvršenega posla. Trgujte z 100% fokusom na  dober posel. Telesna aktivnost je ključnega pomena, saj tako ostajamo pripravljeni. Kvalitetno trgovanje prinese s časom rezultate.
 16. Najboljši traderji berejo, veliko vlagajo v izobraževanja, nadgrajujejo znanje. Trgovalec se mora neprestano izobraževati. Človek potrebuje samodisciplino in samomotivacijo, ne iščite perfekcionizma. Preberite si kakšno dobro knjigo, knjige so objavljene pod nalsovom literatura.
 17. Najuspešnejši trgovalci imajo sledečo miselno naravnanost, borzam nudijo likvidnost, prodajajo ljudem, ki kupujejo in kupujejo od tistih, ki prodajajo.
 18. Večina najboljših trgovalcev uporablja “tick grafe”. Tick pomeni, vsaka svečka pomeni število poslov.
 19. Najboljši vadijo branje desne nevidne strani grafa in ne leve. Trgovanje je spremljanje odločitev na podlagi nepopolnih informacij. Edini način, da vidite kaj se bo zares zgodilo na desni strani je to da preživite  ogromno število ur  pred ekranom, da gledate in opazujete grafe, trge in tako boste ugotovili, da ima trg določene ritme, da se določeni vzorci ponavljajo. Vaja, kjer boste praksirali, študirali, ugotovili pasti itd,… TEORIJA + PRAKS = REZULTAT
 20. Večina jih piše trgovalni dnevnik, zapisujejo si svoje občutke, novice, vsak izveden trgovalni posel, izgube, kje si naredil napako, kako to odpraviti, ali je bila kakšna novica, itd… Trgovanje je psihološki posel, čustven posel, kako se odzivamo na izgube, dobičke itd,… Z pisanjem trgovalnega dnevnika se izboljšujemo in napredujemo v poslu.

 

 

Tadej Topič

 

Vir:

http://www.borznitrgovec.si/

 

Advertisements